top of page

Permacultuur op de Kindertuin Bussum

De Kindertuin in Bussum is al meer dan honderd jaar dé plek waar kinderen en soms zelfs volwassenen leren dat groente niet in de supermarkt groeit. Drie jaar geleden ben ik door mijn dochter bij de Kindertuin gekomen in de werkgroep lokaal voedsel.



Voorzitter Paul Koster over De Kindertuin Bussum:


“De kinderen laten we één en hopelijk twee of drie jaar kennismaken met de natuur. Hoe de natuur werkt, dat doet iets met kinderen. Het gaat ons ook om de verwondering en wanneer ze zich verbonden voelen met de natuur, zullen ze deze ook willen beschermen”..

Permacultuur bij De Kindertuinen

De laatste jaren heb ik me steeds meer verdiept in permacultuur; zorg voor de aarde, de mens en eerlijke delen. Daarom leek het me goed om permacultuur toe te passen in een ongebruikt stuk tuin bij De Kindertuinen Bussum als 'leertuin'. Dit was een uitdaging, de bodem van de Kindertuin is namelijk vrij arm. Deze moest dus op een natuurlijke manier verrijkt worden. En dat heeft tijd nodig.


Eén van de principes van permacultuur is om klein te beginnen (zodat je gemakkelijk bij kunt sturen). Wanneer het goed verloopt ga je het groter maken. Onkruid is nu afval maar dat moet grondstof worden. Stap voor stap gaan we permacultuur introduceren. Dan kijken we naar hoe de natuur werkt en wat zijn de functies van en onderlinge relaties tussen planten en dieren. Je gaat samenwerken met de natuur.


Waar voorheen de grond werd gefreesd waardoor het bodemleven werd verstoord en je eigenlijk steeds weer op nul begint, laat je de natuur haar werk doen. Je hebt bijvoorbeeld fruitbomen en onder die bomen ga je planten zetten die bepaalde insecten weren of via de wortels voeding aan de boom geven. Je maakt een soort gilde; een groep planten ondersteunend aan elkaar en die goed met elkaar kunnen samenwerken waardoor je een symbiose krijgt. Als dat goed op elkaar is afgestemd kun je de natuur haar gang laten gaan. Dan hoef je alleen nog maar te snoeien en te oogsten.


Vrijwilligers

De Kindertuin is altijd op zoek naar enthousiaste vrijwilligers en mensen die het leuk vinden om in het tuinseizoen een groep kinderen in de leeftijd van 8 tot 12 jaar te begeleiden. Eén groep bestaat uit 14 tuintjes van 10m2 en 14 kinderen en er staan 2 begeleiders per groep. Wil je (ook) meehelpen? Stuur dan een mail naar: secretariaatkindertuinen@gmail.com, we zijn heel blij met alle hulp”.


Inschrijven vanaf 13 maart 2021

Vanaf 13 maart is het mogelijk om je in te schrijven voor een kindertuin. De inschrijving start via de website mijnkindertuin.nl om 10 uur en is voor alle kinderen van de groepen 5, 6 en 7.

Wees er snel bij, er is helaas niet altijd genoeg plaats.

Vergroenen begint bij jezelf, in je eigen tuin, stap voor stap. Wil jij dat maar kun je daarbij hulp gebruiken? Neem dan contact met me op via marsha@fillinggroovy.nl

bottom of page